Spelets historia

De tidigaste referenserna till go kommer från Kina och är daterade till 500 f.Kr. Det gör det till världens äldsta spel som än idag spelas med i stort sett oförändrade regler. Mellan 600- och 800-talet introducerades go i Korea och blev där mycket populärt i de högra samhällsklasserna. I Kina var go på 1600-talet en av de fyra saker man som gentleman skulle bemästra vid sidan av kalligrafi, måleri och att spela luta.

Teorierna till hur go uppkom går isär. Några säger att kejsaren Yao uppfann go för att hans son Dazhu skulle kunna lära sig disciplin, koncentration och balans. Andra säger att spelet uppkom då kinesiska krigsherrar placerade ut stenar på kartor för att märka ut positioner. Det finns också teorier kopplade till spådom och liknande.

Go i västvärlden

Go var länge ett spel som enbart spelades i delar av Asien. Den första dokumentationen av go i ett europeiskt sammanhang är från 1694. Spelet spred sig sedan långsamt över västvärlden. 1978 fick Manfred Wimmer som första europé ett professionellt spelarcertifikat av ett östasiatisk goförbund. Först år 2000 fick en västerlänning en toppranking, det var amerikanen Michael Redmond.

Traditioner

Eftersom go är ett så pass gammalt spel är det givetvis omgärdat av traditioner. Både traditionerna och den sedvanliga utrustningen har utvecklats främst i Kina men också i Japan.

Ett gobräde är traditionellt sett gjort i trä, även om det finns andra varianter som exempelvis hopfällbara magnetbräden. Den finaste typen av gobräde heter goban och ser ut som ett kudformat bord med fyra tassar. Det här är tillverkat för att stå direkt på golvet mellan spelarna. Ett fint goban ska helst vara gjort i ett enda stycke kayaträ.

Traditionellt sett är de vita stenarna gjorda av snäckskal och de svarta av skiffer. Sådana stenar är så klart dyra och därför är glasstenar mer vanligt. Plaststenar är inte så populärt, det används bara när man har en magnetisk spelplan. Diametern på de vita stenarna ska vara 21,2 mm och på de svarta ska den vara 21,8 mm. Den här skillnaden finns för att hjärnan uppfattar stenarna som olika stora på grund av dess färg. Stenarna brukar ha en höjd på 5-12 mm beroende på vilket material de är gjorda av.

Andra traditioner som omgärdar spelet är exempelvis hur korgen man förvara stenarna i ska vara utformad samt hur man tar upp en sten. Ja, det finns kort sagt regler och etiketter för att inom go. Det är ju fullt förståeligt för ett spel som har haft tusentals år på sig att utvecklas och förfinas.